Nie jesteś zalogowany na forum.
Bez wątpienia zakończenia są trudne, ale tak naprawdę nic się nie kończy
OD RAZU PO IMPREZIE W DD
Obudziłem się dosyć wcześnie. Postanowiłem nie marnować ani chwili i zrobić Sammy małą niespodziankę. Trochę czasu zajęło mi odnalezienie, gdzie co stało w kuchni, ale efekt był imponujący. Na stole widniał talerz amerykańskich pancakes z syropem klonowym i szklanka pomarańczowego soku.
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Głowa bolała mnie niemiłosiernie, a do tego nic nie pamiętałam, więc... Może to i lepiej? Nagle usłyszałam w mieszkaniu kroki. A jeśli to złodziej? A jeśli zrobiłam coś głupiego? Spokojnie, na około wszystkich ludzi na świecie, przynajmniej połowa nic nie pamięta jeśli się upiła, nie może być tak źle... Chyba. Ruszyłam powoli w stronę kuchni, idąc najciszej jak się da. Zamurowało mnie.
- W-Ward...? - zapytałam z wahaniem, gdy zobaczyłam mężczyznę.
Uśmiechnąłem się lekko.
- Dzień dobry, Sammy. - Zasiadłem po drugiej stronie stołu, trzymając w dłoni szklankę wody. - Mam nadzieję, że nie masz mi za złe za ten bałagan. - Skrzywiłem się, przenosząc wzrok na brudne naczynia i blaty. - Nie jest dobrym kucharzem, ale postanowiłem, że zrobię ci niespodziankę, która swoją drogą się udała. Wyglądasz, jakbyś miała paść. - Zaśmiałem się cicho pod nosem.
Zacisnęłam usta i otworzyłam szerzej oczy. Jasna cholera, jestem w rozmazanym makijażu i rozczochranych włosach.
- Ja... - zaczęłam, próbując podnieść na niego wzrok. - Nic nie pamiętam, Ward, więc jeśli cokolwiek miało by miejsce to przepraszam, ale... Po prostu tak wyszło. - Daj spokój, jeśli coś miało miejsce... Podoba ci się. Nie możesz tego ukryć
Zmarszczyłem brwi, nie mogłem powstrzymać wybuchu śmiechu.
- Spokojnie, Samantho. Nie dopuściłbym, aby do czegoś doszło, zwłaszcza w takim, jakim byłaś stanie. - Pokręciłem głową. Wstałem i sięgnąłem do szafki, w której wcześniej odkryłem leki. - To powinno pomóc - stwierdziłem i położyłem obok soku coś przeciwbólowego. - Domyślam się, że nie możesz wytrzymać z tym bólem.
Skinęłam głową ze słabym uśmiechem.
- Dziękuję. Za śniadanie, za to... i pewnie jeszcze za parę rzeczy, o których zapomniałam. - Skrzywiłam się, choć dalej mnie zastanawiało jakim cudem jest tak jak teraz. Jakim cudem jest tu Ward. - A ty... jak się czujesz? - spytałam.
- W porządku - odparłem spokojnie. - Nic nie pamiętasz? - dopytywałem. - Nie upijaj się tak więcej - poprosiłem ją. - Gdybym się tobą nie zajął, mogłoby dojść do czegoś złego. - Skrzywiłem się. Westchnąłem, posyłając jej lekki uśmiech. - Mniejsza. Pozwól, że ocenisz amerykańskie pancakes, które robiłem pierwszy raz w życiu - zaproponowałem z rozbawieniem w głosie.
- O, jasne - powiedziałam nieco zawstydzona.
To dlaczego to zrobiłaś? Czego chciałaś uniknąć w ten sposób? Ukroiłam kawałek posiłku i włożyłam do ust.
- Mmm. - Wręcz rozpływało się w ustach. - Świetne - przyznałam. - Powinieneś być kucharzem. Zdecydowanie. Gotowałeś kiedyś zawodowo? - Och, zmieniasz temat, Sammy.
Upiłem kilka łykóww wody.
- Starałem się tego unikać, jak ogień wody. - Zaśmiałem się. - Choć zdarzały się specjalne okazje, takie jak... ta - przyznałem. - Cóż, dobrze wiedzieć, że nie jest trujące. Poniósłbym niezwykłą stratę, otruwając cię - powiedziałem na wpół żartem, na wpół serio.
Zaśmiałam się pod nosem.
- Fakt, szkoda było by stracić takiego szefa jak ty zwłaszcza w takiej chwili. - Przeniosłam wzrok na mężczyznę z półuśmiechem. - Dlatego... obiecuję ograniczyć się do picia wody i kawy - stwierdziłam, choć zaczęły mnie zastanawiać te sytuacje.
- Świetnie - stwierdziłem zadowolony, jednak zaczęła zastanawiać mnie jedna rzecz. - Wybacz, nie powinienem się tak rządzić. W końcu jestem tylko twoim szefem - dodałem zmieszany. - A może i nie? - zacząłem zastanawiać się na głos. - Zdecydowanie nie - przytaknąłem sam sobie. - Jesteś moją przyjaciółką, Sammy. Naprawdę nie chciałbym, aby coś ci się stało.- Spojrzałem na nią z niepokojem. - Tymczasem mów, jak będziesz miała mnie dość, a raczej mojej opiekuńczości wobec ciebie. - Parsknąłem.
Przyjaciółką. Uśmiechnęłam się krzywo.
- Hej, masz u mnie autorytet. Wiesz, coś w rodzaju wzoru. - Zaśmiałam się może lekko z nerwami. - Choć... zawsze będziesz dla mnie coś znaczył, choćby nie wiem jak było. - Zastanowiłam się przez chwilę.
Przytaknąłem.
- To oczywiste, Samantho. - Posłałem jej lekki uśmiech i wstałem os stołu. Wrzuciłem brudne naczynia do zlewu i zacząłem je zmywać. - Jak się spało, Sammy? - spytałem w międzyczasie.
- Och, nie musisz. Serio. Już i tak zrobiłeś dużo. - Podbiegłam w jego stronę, aby pomóc. - Szczerze, wydaje mi się, że spałam już od dziesiątej wieczorem. To głupie - mruknęłam. - Na telefonie przyszły zdjęcia z tamtego wieczora. Klaudiusz trochę się narobił. - Nie boisz się ich zobaczyć?
- Oglądałaś już je? - Zainteresowałem się. - Ciekawe, czy uchwycił Aleksandra skaczącego przez balkon - mruknąłem cicho pod nosem, z lekka zaniepokojony. - Murph nie powinna mu nic dawać. I tak ma na pieńku prawie z każdym w DayDream. - Westchnąłem, kończąc zmywać.
- Przez balkon? - zapytałam nieco przerażona. - Ale żyje, tak? Znaczy, nie połamał niczego? Murph... też z nią okej? - Choć ostatnio nie wykazywała chęci miłej rozmowy. Zdecydowanie nie. - I.. nie. Nie widziałam ich - wyznałam i wyciągnęłam z kieszeni telefon z galerią zdjęć.
Pokiwałem głową.
- Żyje. Nic mu nie jest... Nie licząc urazów psychicznych. - Westchnąłem. - Murph mogła mu wyrządzić niezłe szkody. - Skrzywiłem się i wytarłem dłonie o ręcznik. - Pokaż, co tam masz. - Ruchem głowy wskazałem na telefon.
Ta, niedługo zbliżała się kolejna misja, trzeba było coś zaprojektować. /wizja Czarnobyla/ A jednak może trochę obawiało mnie spotkanie z Murph. Niepewnie kliknęłam w link podany przez Klaudiusza, aby zobaczyć co tam tak naprawdę się działo. I gdy zobaczyłam pierwsze zdjęcia, chyba nie było tak źle. Każdy się bawił, tańczył czy pił szampana. Nie było w tym nic złego. Spokojnie,
to dopiero początek.
- Pamiętasz całą imprezę? - zapytałam, stojąc blisko niego, żeby mógł dokładnie zobaczyć każde zdjęcie.
Jesteś pewna, że tylko dlatego?
- Owszem. Obawiam się, że jako jedyny. - Nieco się skrzywiłem, zaraz jednak moja twarz rozjaśniła się na widok zdjęcia, Samanthy w moich ramionach. Jej wzrok utkwiony na mojej twarzy... - To zdjęcie jest magiczne - przyznałem oczarowany.
Prawie się zakrztusiłam, gdy zobaczyłam to zdjęcie. Prawdziwe. Ono. Jest. Prawdziwe. Ale oboje wyglądaliśmy na nim... szczęśliwi. Było piękne.
- Jest. - Potwierdziłam, próbując coś z siebie wydobyć. - Podoba mi się. Nie wiedziałam, że... że.. - Przyjaciele, pamiętasz?
W milczeniu pokiwałem głową.
- Proszę, dokończ Sammy - powiedziałem łagodnym głosem. Kolejne zdjęcie mnie zabiło. Nie wiedziałem, czy powinienem płakać, czy się śmiać. Murph siedziała na Aleksandrze ze strzykawką w dłoni. Mężczyzna był przerażony, natomiast jej twarz wykrzywiał uśmiech, niczym u Jokera. - To jest straszne - wydusiłem z siebie.
Już miałam coś powiedzieć. Już prawie. Ale gdy zobaczyłam Murph z Aleksem, nie mogłam powstrzymać się od śmiechu. Na kolejnym chyba coś krzyczał.
- Szczerze mówiąc, wydawało mi się, że Aleks jest zakochany w Murph - powiedziałam, próbując jakoś złagodzic śmiech, więc zasłoniłam usta dłonią. - Choć... chyba się myliłam.
Spojrzałem na nią z ukosa. Miała uroczy śmiech.
- Myślisz, że to coś w rodzaju toksycznego związku? - Wzruszyłwm ramionami z zadumą. - Możliwe. Zawsze wydawało mi się, że Aleks coś od niej chciał.
Uniosłam brwi. Kolejne zdjęcia...
- Skończyło się na Bellamym - zauważyłam z lekkim uśmiechem. - Nigdy nie myślałam tak o... parach w pracy. Choć ta, jest akurat nietypowa - stwierdziłam rozbawiona. - Co o tym myślisz?